Rubriky
Novinky

Odborná praxe na Mallorce – den 0. a 1.

Ještě se ani nestačil rok s rokem sejít a naši studenti (současní třeťáci) opět vyrazili na praxi do zahraničí. Po dvojicích vybraní ze 3.A, 3.B a 3.C, tedy celkem šest kousků, se sešli v neděli odpoledne na letišti Václava Havla, aby následně omrkli hlavní město španělského ostrova (La Palmu), nasáli přímořský vzduch a samozřejmě zapojili své angličtinářské a obchodní dovednosti a povzdělali se v různých obchodně-IT-komunikačních schopnostech.

Cesta letadlem na ostrov byla zajímavá hlavně z jednoho důvodu: zažili jsme krásný pohled na bouřku hned vedle nás. Měsíc svítil natolik jasně, že bylo vidět vše, a navíc (díky poloprázdnému letadlu) si každý z nás mohl najít perfektní místo pro sledování celé podívané.

A na letišti v příletové destinaci na nás čekali s cedulkou! Ne, fakt, komu z vás se to už stalo, aby na vás někdo čekal s cedulkou na letišti? A s mega autobusem? Trochu se sice divili, že nás je jen sedm, a ne osm, ale, ruku na srdce,  vzhledem k tomu busu by fakt nehrálo moc roli, jestli by nás bylo 7 nebo 8…

Takže vyrážíme do Palmy. La Palma je největší a nejstarší město na Mallorce. Žije zde asi čtyřikrát více lidí než v Hradci nebo Pardubicích a hlavním průmyslem je, samozřejmě, turismus a podle toho také vypadá celé město. V samotném historickém centru (uvidíte v galerii) je plno obchůdků a pouličních prodavačů. Pouliční prodavači nás hodně překvapili: bylo to poprvé, co jsme viděli, že by vyložili zboží přímo na prostěradle (nebo kusu látky) na ulici nebo silnici nebo kde jinde se jim zrovna zamanulo. Kromě tradičních náramků, obrázků a karikatur zde můžete koupit „značkové“ kabelky a tašky, o nichž každý ví, že jsou jen náhražkou. Mallorca je jedním z míst, kde je prodej nepravých „značkových“ artiklů povolen – a každý samozřejmě ví, že se jedná jen o náhražky.

Dnes jsme stihli město jen rychle proběhnout – cílená návštěva historických míst nás ještě čeká. Katedrála, kterou můžete vidět zatím jen zvenčí na pár fotkách, přímo vybízí k nějaké bližší návštěvě a určitě se podíváme i na hrad Bellver, který je jen kousek odtud. O tom všem vám napíšeme zas někdy příště. Teď se pojďme věnovat ještě chvilku tomu, co je tu pro nás teď tím nejdůležitějším, jako třeba – kde budeme pracovat? Co budeme dělat?

V rámci IT oboru si nás vzal na starost přímo vedoucí z Mallorky. Čeká nás správa serveru a tvorba a úprava webových stránek.  V rámci ekonomického lycea a obchodní akademie získáme zkušenosti při exkurzích na různá místa Mallorky, a to konkrétně při vedení a správě centra turistických informací a tvorbou informačních materiálů pro turisty.

Následující dny nám držte palce, ať to všechno zvládneme!

Těšíme se na vás zas za pár dní, až už budeme mít první pracovní dny za sebou 🙂

Mgr. Marek Linke

Mallorca

Mallorca 001