Rubriky
Novinky

Zahraniční odborné praxe na Obchodce

V sobotu 29. října se dvanáct studentů 3. ročníku Obchodní akademie T. G. Masaryka v Kostelci nad Orlicí vrátilo z třítýdenní zahraniční odborné praxe, šest studentů z města Braga v Portugalsku a šest z hlavního města Mallorcy, z Palmy de Mallorca. Studenti byli zaměstnáni v různých firmách, např. ve firmě vyrábějící motorky, v opravně tiskáren, v cestovní kanceláři, v neziskové organizaci zajišťující různé edukační a volnočasové aktivity, v informačním centru atd., kde vykonávali činnosti týkající se jejich studijních oborů. Praxe je projektem programu Erasmus+ financovaného Evropskou unií. V loňském roce devět studentů vycestovala na Maltu a šest studentů do irského Dublinu. V rámci projektu zahraničních praxí bychom chtěli, aby v budoucnu co nejvíce studentů mohlo vycestovat, neboť jsme přesvědčeni, že pracovní pobyt v zahraničí je nejlepší příležitostí, jak se začlenit do trhu práce v Evropě a ve světě.

Sami studenti na otázku, co jim praxe v zahraničí dala, odpověděli:

Pobyt a praxe na Mallorce mi daly více, než jsem sám očekával. Dle mého jsem se anglicky rozmluvil a mnoho jsem se toho z angličtiny přiučil. Také jsem se dozvěděl o kultuře a historii Mallorky. Poznal jsem španělskou gastronomii a musím říct, že mi velmi chutnala. (Vojtěch Němeček)

Vyzkoušel jsem si práci v zahraniční firmě, která je zaměřená na IT. Měl jsem možnost se naučit, jak se tvoří weby, což mi pomůže v novém předmětu s názvem Tvorba webu. Jsem rád, že jsem měl  tuto možnost a určitě bych to doporučil všem. (Sam Dušek)

Tato praxe pro mě je obrovský krok do budoucna a jsem vděčná, že jsem měla tu šanci zúčastnit se jí. (Lída Vostřelová)

Díky praxi v Portugalsku jsem se naučila, že je důležité umět se spolehnout jak sama na sebe, tak i na druhého. (Denisa Míková)

V práci jsem se naučil nové věci a motivuje mě to učit se dál. (Tomáš Urban)

Můj mentor mi ukázal portugalský program, kam zadával faktury od dodavatelů a vytvářel faktury pro své zákazníky, a proto jsem se dozvěděla i zajímavé informace o podnikání v Portugalsku. (Kristýna Dolečková)

Myslím, že tato praxe mi hlavně dala úplně jiný pohled na odcestování do ciziny a za to jsem moc ráda. Děkuji moc za tuto zkušenost! (Karolína Hovorková)

Musela jsem věřit sama sobě a nebát se zeptat ostatních lidí, když jsem potřebovala pomoct. (Karolína Musilová)

Jsem ráda, že jsem měla možnost tuto praxi podstoupit a také jsem si díky tomuto třítýdennímu pobytu v cizí zemi uvědomila, že má budoucí cesta v Česku nekončí. (Ester Sarah Novotná)

Praxe mi dala rozhodně jiný pohled na můj životní styl. (Michal Čermák)

Více fotografií si můžete prohlédnout ve fotogalerii.