Rubriky
Novinky

Žák OA hrdinou

Jsou v životě situace, na které se nepřipravíme, i kdybychom sebevíce chtěli. Takové situace pak rychle, náhle a tvrdě prověřují náš charakter, duchapřítomnost, schopnost a ochotu pomoci. V klidu a bezpečí můžeme jen spekulovat, jak bychom se sami zachovali ve chvíli, kdy by šlo o něčí – či náš – život. Dokázali bychom zareagovat? Byli bychom schopni pomoci? Šly by všechny obavy stranou, nebo by nás úlek a strach zmrazil na místě?

David Vecko z 2.A na tyto otázky svou odpověď našel, když s kamarádem šel večer, už za tmy, na vlak a pod nádražím najednou zaslechl křik neznámé ženy. Když shlédl ze svahu směrem, odkud hlas slyšel, uviděl muže, který nevypadal, že je plně při smyslech. „Zařval jsem na něj a ptal se, co se děje, a jestli potřebuje pomoct.“ Muž začal mluvit ukrajinsky a když se k němu David přiblížil, uviděl i ženu křičící o pomoc. „Nejdřív jsem myslel, že ji chce znásilnit, ale pak jsem si uvědomil, že ji škrtí provazem a že to není sranda.“

Na vlastní pocity či myšlenky neměl David v tu chvíli čas, jednal impulzivně. Na muže skočil a vší silou do něj vrazil, aby ho dostal od dotyčné ženy. Přitom na útočníka křičel.

„Přišlo mi, že začal mít strach.“ Muž nakonec utekl a David se mohl věnovat škrcené ženě. Ta už měla fialová ústa, ze kterých jí tekla krev. Zatímco se jí David snažil pomoci, jeho kamarád zavolal policii.

„Po tom všem jsem se cítil částečně paralyzovaný sledem událostí. Co se stalo a co jsem udělal mi vlastně došlo až později. Znovu zažít něco takového bych nechtěl, ale vím, že bych to udělal znovu, že bych nenechal nikoho v nesnázích.“

A kdyby se kdokoliv z nás dostal do Davidovy pozice? Jak on sám nahlíží na to, zda a jak pomoci? „Myslím, že každý by se měl zachovat podle toho, jak se cítí a čeho je schopný.“

Davida od té chvíle čekalo několik výslechů na policii, která ocenila jeho duchapřítomnost, statečnost a lidskost a poděkovala mu před Davidovou třídou.

Snad bychom i my ostatní dokázali v podobné situaci zareagovat a pomoci člověku, jemuž na naší pomoci může záviset život – tak, jak to bylo v případě ženy, kterou David se svým kamarádem zachránil.

Mgr. Marek Linke

Hrdina - David Vecko

Hrdina David Vecko