Rubriky
Novinky

Praxe na Maltě – první víkend

Sobotní ráno jsme zahájili prvním společným výletem na ostrov Gozo. V autobuse s námi cestovala i větší skupina hlučných italských studentů. Na ostrov jsme pluli trajektem. Během plavby jsme téměř nic neviděli kvůli všude přítomné mlze. Po příjezdu jsme nasedli na místní autobus, který byl pro naší početnou skupinu malý, a proto někteří účastníci zájezdu museli sedět na zemi.

Jako první destinaci jsme navštívili Dwejru, kde stávalo tzv. Azure Window, které se zřítilo v roce 2017. Přesto je Dwejra kouzelné místo, kde byla filmována část seriálu Hra o trůny. Po krátké přestávce v hlavním městě Rabatu byla na programu cesta menší lodí na ostrůvek Comino. Po vyplutí se z nás stali věřící. Loď byla naklopena o neuvěřitelných 45 stupňů, takže pasažéři sedící vzadu – my – si mysleli, že prožívají poslední momenty svého života. Plavbu jsme přežili a ocitli se na krásném ostrově s vodou modrou jako v Karibiku. Převlékli jsme se do plavek a s nadšením se šli vykoupat. Po chvilce jsme však zjistili, že ve vodě nejsme jenom my, ale také medúzy. I přes žahavé nebezpečí jsme se skoro všichni vykoupali a s výletem jsme nakonec byli zcela všichni spokojeni.

Neděli jsme začali jízdou autobusem MHD do městečka Zurrieg na jihu Malty. Po příjezdu do města začalo vydatně pršet, proto jsme se ukryli u nedalekého obchůdku, kde jsme si koupili jídlo na posilněnou. Po dešti jsme pokračovali na Blue Grotto, což je krásná zátoka s tyrkysovou vodou. Voda ale byla spíše šedivá, protože slunce nesvítilo. V místní restauraci jsme ochutnali maltskou specialitu ftiru, což je houska plněná speciální rajčatovou pastou zvanou kunserva, tuňákem, fazolemi, olivami a kapary .

Po jídle jsme se vydali pěšky k Hagar Qim Temples, chrámům 3 000 let starým, a dále jsme se pokračovali po jižních skalnatých útesech. Už cestou nás několikrát přepadl déšť. Zmokli jsme. A to hodně. Když jsme dorazili do Ghar Lapsi, byli jsme zdrceni zdlouhavou cestou v nepříjemném počasí. V plánu bylo, že se všichni za odměnu vykoupeme, ale místo toho nám byla zima i v bundách. Vypravili jsme se proto rychle na zpáteční cestu autobusem. Na chvíli jsme se ještě zastavili ve městě Rabat a ochutnali pastizzi, tradiční slané pečivo plněné kari hráškem nebo ricottou. Poté jsme se odebrali do našeho domova.

Jednu účastníci našeho výletu cesta skolila natolik, že se v pondělí probudila s teplotou. Přesto jsme si víkend všichni velice užili. ☺️

Tereza Morchová, 3.A

Více fotografií naleznete ve fotogalerii.