Rubriky
Novinky

Praxe 3.A Lipsko- část III.

Praxe tří statečných děvčat ze 3.A, Denisy, Magdy a Anety, v Německu pokračuje. Holkám začal třetí a poslední týden praxe v německém školícím zařízení Vitalis v městečku Wehlitz u velkého města Leipzig.

V neděli 21. května 2023 byl v plánu velký výlet pro všechny tři holky do Berlína. V tom jsem je nemohl nechat a v sobotu po obědě jsem vyrazil z domu s týden novým iPhonem, na který jsem si nainstaloval navigaci Mapy.cz. Navigaci jsem si zapnul už rovnou z domu, i když to nebylo potřeba. To abych viděl dobu dojezdu a také kolik kilometrů mi ještě zbývá do Německa. Koupil jsem si dokonce i nový kabel. Takže nemám žádný problém, myslel jsem si.

Projel jsem Čechy a už byl v Německu za Drážďanami, když jsem přišel na to, že je něco špatně a mobil mám skoro vybitý. Rychle jsem se rozhodl, že ho budu zapínat jen na důležitých křižovatkách. Věděl jsem, že mapu v autě nemám a bez navigace se do Wehlitzu nedostanu. Vše dobře dopadlo, dojel jsem v pořádku. Zbývalo mi ještě 5% energie. Ufff! Holky mně po příjezdu ukázaly, co kde je ve školícím zařízení Vitalis. Probrali jsme, jak se jim bez nás celý týden žilo a hlavně to, v kolik hodin následující ráno pojedeme do Berlína. Unavený z cesty jsem šel velmi brzo spát.

Ráno po snídani jsme se vydali společně s chorvatskou výpravou do Berlína. Měli jsme malý, ale rychlý bus, který nás po dvou hodinách vysadil v Berlíně na Hauptbahnhof – prostě u hlavního berlínského nádraží. Tam si nás převzal průvodce, který pocházel z Polska a učil se angličtinu teprve rok. Byl ale velmi milý a jeho „basic english“ nám vlastně vyhovovala. Co jsme chtěli vědět, to nám moc hezky a vtipnou angličtinou vysvětlil. Dále jsme navštívili kancléřský dům Olafa Scholze. Kousek od kancléřství byl Říšský sněm, dále pak Památník sovětských osvoboditelů Berlína z roku 1945 s tanky T-34, Braniborská brána, muzea, divadla, kostely, Humboltova Universita, ale hlavně zbytek Berlínské zdi. Prošli jsme také okolo musea trabantů a skončili u největší kašny v Berlíně, která se jmenuje Neptunova a nachází se poblíž Berlínské věže. Je to velmi multikulturní město. Potkávali jsme spoustu různých lidí a bylo zajímavé to všechno a všechny pozorovat. Po nasednutí do autobusu jsme se těšili na večeři a večerní pivko v našem baru ve Vitalisu.

V pondělí po snídani jsem holky doprovodil do práce. Ukázaly mi, co je náplní práce, co dělají. Také jsem domlouval další praxe s Martinem, který má na starosti oddělení IT. Je to Čech, který zde pracuje už 20 let. Chtěl po mně komunikaci v angličtině. Naštěstí měl málo času. Tak brzy přehodil do češtiny. Vysvětlil mi, jak to ve Vitalisu chodí. Holky pracovaly až do tří hodin. Já jsem v jedenáct vyrazil na průzkum na kole do města Halle a cestou se stavil u nádherných jezer, kam jsem vzal odpoledne i holky. Tvrdil jsem jim, jak je voda teplá. Moc mi nevěřily, ale do vody nakonec na 10 sekund šly. Po večeři jsem si zašel na pivko mezi studenty do baru a šel už ve 24.00 spát. Uvidíme, co nám přinese zítřek… V plánu je odpolední návštěva osm kilometrů vzdáleného PORSCHE centra. Těšíme se!!!

V úterý jsem šel na prohlídku další části centra Vitalisu, kde je autodílna a také elektro dílna. Probral jsem s nimi celé fungování a historii tohoto projektu pro zahraniční studenty. Po schůzce s vedením Vitalisu jsem vyjel na kole směr Lipsko a po návratu z kola přišel očekávaný výlet do centra PORSCHE. Hodně foukalo, tak jsme testovací jízdy supervýkonných aut sledovali z budovy PORSCHE a zároveň jsme vybírali, které auto objednáme do školy jako služební! Návštěvu PORSCHE expirience centra jsme zakončili v kavárně Carrera PORSCHE a nadšení odjeli směr náš kampus Vitalis.

Středa i čtvrtek byly pro mě i pro Denisu, Magdu a Anetu pracovní. Večer jsme vždy zhodnotili v našem baru a hráli karty nebo stolní fotbálek, ve kterém mě holky vždy porazily. Mám se ještě co učit!

V pátek přišlo závěrečné hodnocení celého třítýdenního programu. Shodli jsme se na tom, že byl fajn a v oblasti vytváření databází a webu pro holky velmi užitečný. Komunikace v angličtině s lektorem na začátku vázla, ale postupem času se zlepšovala. Týden, kdy zde byly studentky bez učitelů, ukázal, že jsou samostatné a schopné si cokoliv zařídit a v podstatě kdykoliv kamkoliv vycestovat. Jely například do ZOO a moc si to tam užily.

Cesta domů kromě jedné zácpy na dálnici proběhla v pohodě a holky se už moc těšily na setkání s rodinou. Evropský program Erasmus je podle mě opravdu fajn a děcka mnohému naučí…

Mgr. Pavel Synek

Více fotografií naleznete ve fotogalerii.