Rubriky
Novinky

Den pro školu

V posledním květnovém týdnu nás v rámci projektu Den pro školu od Nadace České pojišťovny navštívila paní Floriánová z Bartošovic v Orlických horách. Tuto milou, sympatickou a vzdělanou komunitní pracovnici jsem našla v nadační databázi dobrovolníků, kteří jsou odborníky v různých oborech a mají chuť podělit se o své zkušenosti. My jsme si odbornici pozvali na Češtinu pro cizince. Vše měla dokonale připravené a věděla přesně, o čem mluví. Bylo velice příjemné a přínosné ji poslouchat.

Program měl v podstatě tři části – v první nám byl vysvětlen pojem komunita a dále také, co pro ni lze udělat a proč. Ve druhé části nám paní Floriánová představila svůj životní příběh i komunitní dobrovolnici Žéňu. V poslední části se studenti museli aktivně zapojit – tvořili svůj plakát na komunitní akci a s ním spojený rozpočet, seznam sponzorů, potřebného materiálu, pracovníků apod.

Jak jsem již zmiňovala, byla přítomna i Ukrajinka Žéňa, která už je v tuto chvíli zpět ve své rodné zemi. Jedná se o velice milou, sympatickou a inspirující paní. To, že přišla, mělo pozitivní přínos. Myslím si, že i díky ní se studenti cítili dobře a aktivně pracovali. Atmosféra byla přátelská, podnětná a tvořivá.

Našim studentům z Ukrajiny bych chtěla vzkázat:
Děkuji, že jste přišli a byli aktivní! Vaše výtvory se nám všem moc líbily! Doufám, že spolu minimálně jednu z těch akcí opravdu uskutečníme!

Všem odborníkům-dobrovolníkům bych chtěla vzkázat:
Klobouk dolů před všemi, kteří dobrovolně ve svém volném čase šíří znalosti a své inspirující životní příběhy! Není nic lepšího než autentický příběh, přístup a rozšiřování znalostí od člověka z praxe! Z návštěvy odbornice jsme já i moji žáci velice nadšení, těšíme se na další spolupráci a moc děkujeme 🙂

Redakci nadace bych chtěla vzkázat:
Komunikace i organizace z vaší strany funguje skvěle! Podle mého názoru se jedná o skvělý nápad a myšlenku, kterou jste dokonce dokázali realizovat. A jako třešnička na dortu – vše je dobrovolné a zdarma. Ti lidé to tudíž dělají ve svém volném čase, nezištně a s naprosto čistým srdcem na dlani. Děkujeme!

Mgr. Anna Lenomarová