Rubriky
Novinky

Druhý týden na praxích v Portugalsku

15. 10. – 22. 10. 2023

Než začal druhý týden v Portugalsku, tak se v sobotu studenti rozloučili s paní učitelkou Linke, která se vracela zpět do ČR. Následoval tedy týden, kdy byli praktikanti poprvé sami v Portugalsku, samozřejmě pod dohledem mentorů a učitelů z jiných škol. Jak vlastně vypadal „samostatný“ pracovní týden jednotlivých dvojic si můžete přečíst níže:

Nelly + Týna (Casa de professor)

Náš druhý pracovní týden byl o něco méně náročný než ten první. Práce bylo stále dost, ale rozhodně méně než během uplynulých sedmi dní. Nejvíce jsme pracovaly na přípravě látkových tašek na nadcházející konference. Také jsme lepily dohromady vadné kusy papírových „eko tašek“. Zajímavým úkolem bylo vytvoření rekapitulačního videa z konference Erasmus Days pomocí Adobe Premiere Elements.
Šly jsme se podívat i do druhé pobočky s názvem Academia de Música, kde jsme dostaly štítkovač a očíslovaly jsme stojánky a židle. Pomocí programu Canva jsme vytvořily katalog podle předlohy, tématem bylo „Foreign teachers interested in studying in Braga“. Stejně jako minulý týden jsme překládaly dokumenty z portugalštiny do angličtiny. V pátek jsme dostaly za úkol naplánovat pracovní cestu a pobyt v Litvě.

Nazar + Monča (Quad Padel)

Cítíme se tady jako doma. Dopoledne balíme různé druhy pálek (Leopard, Shark, Wolf atd.) a odpoledne sepisujeme databázi (týmy z Česka, Norska, Švédska, Dánska atd.). V úterý nám k databázi přibylo i rozesílání emailů a v pátek jsme zase dopoledne navíc oceňovali „anti-vibrátory“. Zvykli jsme si na tempo, už pracujeme jako Portugalci (v klidu a s radostí).

Marťa + Ondra (Video Norte, BragaMob)

Druhý týden v Portugalsku se nám hodně zhoršilo počasí, téměř každý den pršelo, a my tak trávili většinu času v pohodlí hotelu. Ani práce nezůstala beze změny. Celý týden jsme měli na starost účtenky. Ty jsme měli nejdříve podle data seřadit do desek a následně vše v průběhu týdne přepsat do elektronické podoby. Jelikož nám toho ještě hodně zbývá, budeme zřejmě ve stejném duchu pracovat i příští týden.

 

Sobota a výlet do Viana do Castelo

Nejdříve jsme jeli přímo k oceánu, kde jsme měli možnost se trochu smočit. Poté jsme jeli do obchodního centra na oběd. Po obědě jsme se vyrazili podívat na Confraria de Santa Luzia a po hodině jsme jeli zpátky na hotel. Následně ve večerních hodinách dorazila z ČR paní učitelka Saňáková, jejíž příjezd z letiště jsme s nadšením očekávali. Řekli jsme si první dojmy a šli jsme spát, protože nás následující den čekal výlet do Porta (2. největší město Portugalska).

 

Neděle a výlet do Porta

V neděli jsme už s paní učitelkou vyrazili do Porta. Nejdříve jsme měli asi hodinový rozchod v centru města, kde jsme mohli vidět kostel, který měl jednu stranu pro chudé a druhou pro bohaté a nese název Igreja do Carmo. Paní průvodkyně nám povídala také o knihovně Livraria Lello, kam jsme pouze nakoukli, protože před ní byla neuvěřitelně dlouhá řada turistů. Kdo ví proč? My už ano a kdo by to chtěl vědět také, tak si o této knihovně může přečíst nebo se podívat na fonty a možná zjistí, v jakém filmu se objevila. Lello je považována za jednu z nejkrásnějších knihoven na světě. Následovala prohlídka různých památek Porta: Porto Cathedral, Parto Sao Bento či známý Ponte Luís. Po obědě jsme vyrazili na loď a dali jsme si okružní jízdu po řece. Po celodenním výletě jsme se vrátili zpět na hotel a zahráli si společně několik kol karetní hry „Uno“.
Máme za sebou druhý týden v Portugalsku a pomalu, ale jistě se dostáváme do posledního týdne našich zahraničních praxí. Doufáme, že vše bude probíhat ve stejném duchu a bez komplikací.