Rubriky
Novinky

Účast na Republikovém fóru parlamentů dětí a mládeže

Když jsem se ve čtvrtek 9.11. 2023 vydala do Prahy na Republikové fórum parlamentů dětí a mládeže, byla jsem docela nervózní. Musím ale podotknout, že celá akce předčila má očekávání a byla to velká příležitost se něco přiučit, dozvědět a potkat nové lidi se stejným zájmem.
První den program probíhal v Poslanecké sněmovně, kde jsme měli možnost poslechnout si a zeptat se na několik otázek např. pana poslance Viktora Vojtka nebo pana ministra školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláše Beka. Zároveň jsme si vzájemně představili naše parlamenty a pobavili jsme se o jejich fungování a různých akcích.
V pátek náš program probíhal na MŠMT a Právnické fakultě UK, kdy největším dopoledním tématem bylo duševní zdraví a tzv. well-being, dále také podpora činnosti parlamentů mládeže. O těchto tématech jsme debatovali např. s radním pro školství Kraje Vysočina Janem Bříždalou a vedoucí odboru politiky mládeže MŠMT Janou Ticháčkovou.
Odpoledne bylo věnováno workshopům jako např. Základy práce se sociálními sítěmi, Jak si vylepšit parlament nebo Hlavní výzvy mladé generace. Poslední den probíhal pouze na Právnické fakultě UK, kde jsme připravovali stanoviska k tématům Fóra a volili jeho mluvčí.
Cílem Republikového fóra parlamentů dětí a mládeže je podpořit mladé lidi, aby se více zapojovali do veřejného rozhodování a vizí je vytvořit udržitelnou a dlouhodobě fungující celostátní platformu pro spolupráci všech typů parlamentů mládeže, která bude pomáhat rozvíjet jejich činnost a přinášet mladým lidem různé příležitosti.

Tereza Gloserová “Teo“, 3.B

Více informací najdete na tomto odkazu.