Rubriky
Novinky

Tomáš Urban na ZAV Olomouc

Po roce se pořádal další ročník tradiční soutěže ve zpracování textu, ZAV Olomouc. V minulých letech jsme se ho jako škola účastnili přímo z naší školy v online formě. To bylo zapříčiněno dobou covidovou, 27. ročník této soutěže byl ale znovu v prezenční formě na obchodní akademii v Olomouci a já se vydal soutěžit také!
Akce probíhala ve dvou dnech, tedy od čtvrtka 30. listopadu do pátku 1. prosince. Soutěžní disciplíny na nás čekaly již první den ve formě tréninku. Začali jsme minutovkami. Ty jsou přesně takové, jaké je známe z prostředí ZAVu. Po všech 25 pokusech jsem se dostal na 5. místo s výkonem 531,6 úh/min.
Chvíli poté následovala disciplína s názvem Audiotranscription, v té jsem soutěžil poprvé. Seznámil jsem s ní na tréninkovém soustředění v Rožnově, kam se pár vybraných soutěžících vypravilo v říjnu. Jedná se o přepisování audionahrávky, jejíž rychlost si každý soutěžící může sám nastavit. Před soutěží totiž dostane cvičnou minutu, ta je nadiktována ve stejné rychlosti jako soutěžní diktát, a může si tak vyhovující rychlost připravit dopředu. Samozřejmě se hodnotí i interpunkce a pravopis. Na celou soutěž je pak 10 minut.
Právě s interpunkcí jsem měl při této konkrétní nahrávce problém, 4103 úhozů s 12 chybami. Ty mi výkon snížily na 3503 úhozů, i přes to jsem se ale umístil na 2. místě, a tak mi moje chybovost radost vůbec nezhořčila.
Druhý den se nesl ve znamení opisů, ty byly totiž rovnou tři. Dva z monitoru s penalizací 10 a 100 za chybu. Tím třetím byl opis z papírové předlohy s penalizací 50. Opis z papírové předlohy je určitě náročnější než ten z monitoru, což se podepsalo i na mých výsledcích.
Ještě před tím, než je ale pořadatelé vyhodnotili, jsme byli pozváni na prohlídku vánoční Olomoucí od tamějšího učitele, pana magistra Chupíka, jenž nás provedl nejzajímavějšími částmi města.
Po prohlídce ihned následovalo vyhlášení výsledků. V opisu s penalizací 10 za chybu – 482 úh./min. (3. místo), penalizace 50 z papírové předlohy – 421 úh./min. (4. místo) a penalizace 100 – bezchybných 471 úh./min. (4. místo). V celkové kombinaci opisů jsem obsadil 4. příčku a odvezl si za to s sebou perníkovou chaloupku.
Ze svého umístění jsem měl velikou radost, ačkoliv jsem s některými svými výsledky nebyl úplně spokojený. Vždy je ale co zlepšovat. V prosinci mě ještě čeká jedna soutěž, a to Mistrovství republiky Open. Zde snad vylepším své výsledky a odvezu si další dobré umístění.

Tomáš Urban, 4.C