Rubriky
Novinky

Účast na projektu From the Ground Up – 2. místo a výlet do Bruselu

Dne 29. února 2024 se žáci z 1. C, Flégl Ondřej a Hůlka Ondřej a žáci z 2. B, Podstavek Šimon a Poláček Luděk za doprovodu pane učitele Kaspera, zúčastnili vyhlášení výsledků soutěže na téma – Proč volit EU? 

Soutěž byla vyhlášena pro studenty středních škol na Rychnovsku a jejím smyslem bylo natočit minutové video v angličtině, kde měli soutěžící vyzdvihnout témata jako – proč být součástí EU, proč se aktivně zapojovat do veřejného dění anebo proč se zajímat o volby nejen do Evropského parlamentu. 

Týmy měly být nanejvýš po dvou lidech. Zapojilo se na osm dvojic (z gymnázia z Dobrušky a Rychnova nad Kněžnou, ze střední zemědělské školy v Kostelci nad Orlicí a z obchodní akademie v Kostelci nad Orlicí). Tyto dvojice natočily hezká a originální videa – proto výběr nebyl pro porotu vůbec lehký. Porota se skládala z 14 zástupců z různých zemí Evropské unie.  

Programem nás provázeli lidé jak ze sdružení SPLAV, kteří tuto akci iniciovali, tak i paní Kateřina z neziskové organizace Milion chvilek pro demokracie, s níž jsme diskutovali o důležitosti voleb a demokracie. 

Na závěr jsme se konečně dozvěděli výsledky, které nás mile překvapily. Žáci Podstavek a Poláček z 2. B skončili na čtvrtém, bramborovém, místě a za účast obdrželi pěkný dárkový present. Ale ještě lépe na tom byli žáci z 1. C, kteří si odnesli nejen umístění na krásném stříbrném místě, ale i slíbený výlet do Bruselu.  

Soutěž hodnotíme jako zdařilou, získali jsme nové zkušenosti a další možnou motivaci do budoucna. 

Podstavek Šimon 2. B