Rubriky
Novinky

Žáci OA uspěli v celostátní soutěži TourDeApp

Žáci 2. ročníku IT Jan Novotný, Jan Jedlička a Tomáš Vyhnálek z Obchodní akademie v Kostelci nad Orlicí se v letošním roce zúčastnili celostátní soutěže, která je zaměřena na komplexní vývoj IT projektu.  Součástí soutěže byla na počátku celá řada webinářů zaměřená na technologie potřebné k dosažení cíle – ať už to byl nástroj pro deployment aplikací Docker, práce s úložištěm projektů GitHub, práce s RESTful API jako moderní cestou propojení frontendu aplikace s backendem nebo různé nástroje na návrh uživatelského rozhraní. Do soutěže se letos zapojilo na 150 týmů škol z celé České republiky a ze Slovenska.

Žáci strávili samostudiem a vývojem prvního projektu necelé 4 měsíce. V první fázi hodnocení získali 100% a v následném hodnocení týmů celého nominačního kola skončili na 44. místě, těsně pod čarou postupujících finalistů.

Podle slov všech zúčastněných jim právě tato zkušenost otevřela dveře do reálného světa vývoje softwaru. Mnoho z daných technologií, které museli nastudovat a použít, je běžně vyučováno až na inženýrských studiích vysokých škol a překračují běžný rámec osnov výuky programování na středních školách.

Už nyní žáci pracují na dalším univerzitním projektu, který získali i díky právě nabytým zkušenostem z této soutěže. Po úspěšné účasti naší školy na prestižní soutěži HACKATHON jsme získali další cenné zkušenosti a těšíme se, jaké úspěchy ještě tento tým naší škole přinese.

Jsme rádi, že máme tak talentované a pilné žáky, jejichž výsledky v daném oboru jsou  konkurenceschopné mezi týmy z celé České republiky a Slovenska. Certifikáty si můžete prohlédnout zde.

Mgr. Jaroslav Kudr