Rubriky
Novinky

Zpráva ze zahraniční odborné praxe v Dublinu č. 1

Skupinka šesti studentů Obchodní akademie se vypravila na odbornou zahraniční praxi do irského Dublinu.
Odlet z Prahy v neděli 12. května proběhl bez problémů, na letišti v Dublinu čekal taxík, který studenty rozvezl do rodin.
V pondělí dopoledne proběhlo seznámení s Irskem, Dublinem, místní dopravou, kulturou, jídlem, a hlavně pracovními podmínkami formou online setkání se zástupkyní ADC College, jazykovou školou, která nám pomohla praxe zařídit.
Odpoledne jsme měli v plánu procházku po centru Dublinu, ale vydatně pršelo, tak jsme si jen ujasnili, jaké úkoly studenty druhý den čekají a rozešli jsme se do svých přechodných domovů.

Zde jsou první zážitky studentů:

Protože jsem tady teprve pár dní, moc zkušeností s Dublinem a s Irskem nemám. Ale zatím to jsou všechno pozitivní zážitky. Doprava po Dublinu je občas šílená, ale stále se to dá zvládnout. Lidé tu jsou milí a ochotní pomoci i poradit. Naše rodina je vstřícná, občas nám dá tip, jak se pohybovat ve městě a co dalšího zde zhlédnout. V práci jsou na mě všichni hodní, hned mi nabídli kávu nebo čaj a celkově prostředí je velice přívětivé.
Veronika Kuchařová, 3. A

Žití v Dublinu je hodně zajímavé. První věc, která vás překvapí, je ježdění na levé straně. Místní hromadná doprava je odstrašující. Autobusy tu nejezdí na čas, nepočítejte, že někam přijedete včas. Práce je zde stejná jako u nás v Česku, máte pauzu na oběd a v ní si můžete dojít pro jídlo někam do obchodu. Bydlení v rodině je velice příjemné. Pokud umíte komunikovat, tak věřím, že tu nebudete mít žádný problém.
Lukáš Hojný, 3. C

Vždy bylo mým snem podívat se do Irska, a proto jsem velmi vděčná za tuto příležitost. Do Dublinu jsme přiletěli v neděli kolem poledne a taxíkem dojeli do rodiny, která je moc milá. Naše ‚landlady‘ nám například radí, kam se máme vydat na výlet. Pokoj máme malý, ale útulný a pěkně zařízený. Na co jsem přišla velmi rychle, byla doprava v Dublinu. Podle mého názoru je to tady mnohem horší než v Praze. Celkově je Dublin velmi zajímavé město. V práci jsem zatím strávila dva dny, bylo to sice náročné, ale velmi zajímavé. Věřím, že se naučím hodně nových věcí. Těším se, co přinesou další dny.
Tereza Gloserová „Teo“, 3. B

Zatím mě můj pobyt v Dublinu velice překvapuje – Irové jsou velmi milí, všichni se všude krásně zdraví. Moje hostitelská rodina je přívětivá a zjistili jsme, že máme hodně společného. Dublin je velmi zajímavé město, jeho hlavním rysem jsou nekonečné řady téměř stejných rodinných domů. Byli jsme již několikrát v centru, je krásné a lehce připomíná úzké Václavské náměstí. Práci mám ve škole Sandymount School, což je škola pro děti se speciálními potřebami. Mojí náplní práce zatím bylo a ještě je tisknutí studijních materiálů pro dva žáky. Na pobytu zde není co vytknout. Doufám, že to bude tak i nadále.
Aleš Sklenář, 3. B

Za náš krátký pobyt v Irsku jsme toho stihli už hodně objevit. Například doprava tady není tak plynulá a rychlá jako v Česku, ale na druhou stranu řidiči jsou moc příjemní a ochotní. Na zastávce musíte řidiči dát znamení mávnutím ruky, aby vám zastavil. Bohužel na tento zvyk zapomínám, takže mi už několik autobusů ujelo.
Ve firmě je moc příjemné prostředí a vzhledem k dopravě si nikdo nedělá starosti s pozdními příchody. Pobyt si zatím užívám a moc se těším na další dny.
Zuzka Jaklová, 3. B

V neděli 12.5. jsme se vypravili do Dublinu, hlavního města Irska. Cesta proběhla bez větších komplikací. Rodiny, u kterých pobýváme, jsou velice pohostinné. Doprava zde je trochu složitější, autobusu musíte dát znamení rukou, jinak vám nezastaví. Také pokud můžete, je lepší jít pěšky nebo jet vlakem. Cestou je spoustu semaforů a zastávek, takže autobus neustále zastavuje. V mojí práci jsou všichni moc milí, také jsou chápaví a pohodoví. Když máte zpoždění kvůli dopravě, tak to všichni pochopí. Na oběd vám nechají spoustu času. S ničím nemusíme pospíchat, ani se kvůli něčemu stresovat.
Tereza Suchodolová, 3. B