Rubriky
Novinky

Máme Mistra světa v juniorech!

13. července 2024 odstartoval 54. Intersteno kongres ve zpracování textů v polských Katowicích. Česká delegace tvořila skupinu 45 členů a zastoupila všechny kategorie – děti do 15 let, junioři do 20 let a praktici nad 20 let. Já soutěžil v kategorii juniorů.

Po příjezdu do Katowic a check-inu na hotelu jsme se vydali na místo konání, tedy do Mezinárodního kongresového centra. Přebrali jsme si badge, který jsme museli nosit na každou soutěž, a prohlédli si soutěžní prostory.

Další den nás čekaly dvě soutěže, a to Protokolování a Wordprocessing. Ve večerních hodinách bylo oficiální zahájení soutěže, kde tradičně vystoupil zástupce z každé země a řekl pár vět svým rodným jazykem. Zbytek soutěží nás čekal v neděli, a to už od rána až do odpoledních hodin.

V dalších dnech byl prostor na doprovodný program a exkurze. Hned v pondělí jsme měli výlet do testovacího těžebního dolu Guido, jenž se nachází 320 metrů pod zemí. Jízda výtahem zde trvala až 80 vteřin. Nachází se zde i koncertní síň a hospoda, v níž jsme mohli ochutnat tradiční zapiekanku. V úterý ráno byl na programu den mladých, hned po něm jsme se vydali do nedalekého Krakova.

Ve středu byl poslední – a ten nejzajímavější den – vyhlášení. Česká reprezentace suverénně zvítězila v počtu medailí, získala jich totiž 40 (z celkových 90). Já se umístil v Protokolování na druhém místě. Na konec se vyhlašovala kategorie Kombinace, kde se tvoří součet ze všech disciplín. V každé kategorii obsadili Češi alespoň dvě místa, v dětské dokonce 3. Zde jsem se umístil na první příčce a stal se tak juniorským mistrem v Kombinaci.

Tohle se přece musí oslavit! K tomu zde byl plánovaný oficiální Farewell. Čekala nás zde společná večeře ve formě rautu, drink a poté i party s DJem.

Moje účast na všech soutěžích a tréninkových soustředění vedla až na Mistrovství světa, odkud si také vezu úspěch. Jsem moc vděčný za příležitosti, zkušenosti a kamarády, které jsem díky psaní deseti získal a určitě se budu účastnit i nadále.

T. Urban

Děkujeme Tomášovi za vzornou reprezentaci školy a jsme moc rádi, že jsme ho na cestě k takovému úspěchu mohli po celou dobu podporovat a radovat se z jeho dílčích úspěchů.

6. ledna 2023 naši školu navštívila s motivační přednáškou k psaní všemi 10 MUDr. Karin Cieslarová. Její bohaté zkušenosti ze soutěží se staly pro mnohé velkou inspirací. A kdo ví, možná to Tomášovi „cinkne“ za dva roky v kategorii praktiků? Každopádně mu držíme palce při zářijovém zahájení studia na ČVUT v Praze a – ať to píše, Tome!
L. Linke